piątek, 7 lutego 2014

Risotto alla zucca

Moje pierwsze risotto z dynią. Pyszności!

Risotto z dyni
Składniki:
- 300 g dyni
- 200 g ryżu
- cebula
- 1 l rosołu (może być z kostki)
- trochę szałwii i tymianku lub rozmarynu
- sól, pieprz
- oliwa
- parmezan

Przygotowanie:
Pokroić dynię w kostkę i posiekać cebulę. Do garnka wlać trochę oliwy, dodać i zeszklić cebulę. Potem dodać dynię, zioła, posolić i popieprzyć. Gdy dynia zmięknie, wyjąć zioła, dodać ryż i 3-4 łyżek wazowych rosołu. Gotować aż ryż będzie gotowy, po trochu dodając rosołu i mieszając od czasu do czasu. Uważać by ryż nie przywarł. Na koniec dodać tartego parmezanu.

Buon appetito!





2 komentarze:

  1. Ciekawe to rissoto. Patrząc przez pryzmat tradycji kulinarnych w Polsce, to takie danie pośrednie - ni to zupa (czyli pierwsze), ni to drugie:)
    Założę się, że większość z nas nie wiedziałaby, jak to jeść. I z czym.
    A danie lekkie i smaczne chyba, co? Jak Wy to jecie?

    Takie różnice są bardzo ciekawe. U nas jest rosół z makaronem czy barszcz z uszkami, a u was TORTELLINI IN BRODO, czyli „tortellini w rosole”. Widać, co dla kogo ważniejsze:) Fajnie!
    Miłego

    OdpowiedzUsuń
  2. Tu generalnie dania makaronowe (wszelkie pasty) i ryżowe (różne rosotta) je się jako pierwsze danie. Jest tylko jedna zupa, minestrone, coś jak nasza jarzynowa, ale nie przepadam za nią. No i rosół, ale też nie taki jak nasz... Rosół do tortellini jest tylko dodatkiem, bo ważniejsza jest oczywiście pasta:-)
    Risotto jest pyszne, ale nie wiem czy takie lekkie, przyjedźcie to wam zrobię! Je się tak jak widać, nic dodać, nic ująć:-)

    OdpowiedzUsuń