niedziela, 30 czerwca 2013

Twarożek ze szczypiorkiem

Wielu rzeczy mi tutaj brakuje. Jedną z nich jest biały ser. Są ich tu różne rodzaje, ale żaden nie jest taki, jak nasz. Po pierwsze są słone, więc nie zjesz ich na słodko. Po drugie mają inny zapach, smak i konsystencję. Czasami niektóre mają lekki posmak pleśni i nigdy nie wiem czy to tak ma być czy może jednak troszkę się zepsuły... Jak na razie moje ulubione białe sery tutaj to:
1) Robiola
2) Caprino
3) Quartirolo Lombardo
No i ser w kuleczkach podobny do naszego, tzw. Cottage cheese.
Właśnie ten ostatni najczęściej jem w wersji ze szczypiorkiem, a że szczypiorku w sklepie tu nie kupisz (przynajmniej ja nie znalazłam), trzeba go sobie wyhodować. Na szczęście z nasionkami nie ma problemów. A cały proces wygląda tak:


Faza 1 - Uprawa

Faza 2 - Przygotowanie

Faza 3 - Degustacja


A tu dzielny Romek pomaga przy uprawie:-)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz